ĆUPRIJA-V.D. direktor Fabrike konditorskih proizvoda ,,Ravanica” Mikica Spasić u prvom izveštaju posle stupanja na tu funkciju saopštino je da je poslovni gubitak za prošlu godinu iznosio 40 miliona dinara, ali i da su šestomesečni rezultati poslovanja još nepovoljniji, što je neprihvatljivo i neodrživo jer vodi gašenju predzeća.
-Ono što je za mene frapirajuće je to da je fabrika prošle godine zabeležila poslovni gubitak od skoro 40 miliona dinara, a da je ukupan prihod bio 290 miliona dinara. Od te cifre isplaćeno je više od 30 procenata za plate, rekao je on i dodao da su šestomesečni rezultati još nepovoljniji, te da je prihod bio nešto manji od 100 miliona, a da je isplaćeno je više od 55 miliona za plate.
-To je neprihvatljivo, neodrživo, i to će kad-tad da nam se obije o glavu. Produktivnost je na fantastično niskom nivou, na samo 10 odsto od proseka u konditorskoj industriji. Moramo da podignemo produktivnost, moramo da obezbedimo kupce. Trenutno radimo sa sedam kupaca, vrlo malo na domaćem tržištu, a konkurencija je izvanredna. Ohrabrujuće ke da su u glavama potrošača i dalje “Romansa”, “Mešavina” i “Bonžita”, objasnio je Spasić.
On je naglasio da je potrebno preduzeti i neke dodatne mere kako bi ,,Ravanica” ušla u sistem velikih lanaca kao što su IDEA, Roda, Delez i DIS, a to podrazumeva dodatna ulaganja.
-,,Ravanicu” treba privatizovati, ali budući vlasnik mora da bude neko ko se razume u ovu vrstu proizvodnje.”, kaže Spasić.
Spasić je postavljen na mesto v.d. direktora posle podržavljenja ,,Ravanice”. Promena vlasništva na osnovnom kapitalu izvršena je Rešenjem Vlade Srbije o preuzimanju vlasničkih prava na društvenom kapitalu od 30.12.2015.
-Od 6. maja imali smo nekoliko pokušaja da sprovedemo odluku Vlade Srbije na dostojanstven način, da ne pravimo negativnu atmosferu, znajući šta se događalo poslednjih dvadeset godina, kada se nije dozvoljavalo da se sprovode odluke Vlade Republike Srbije. Na kraju smo sačekali da se formalno ispune svi uslovi, i tada – kada su se bukvalno ispunili svi uslovi – nismo uspeli; došli smo do toga da je sprovođenje odluke Vlade i naš dolazak opstruiran od malog broja ljudi koji su do tada zauzimali rukovodeća radna mesta u “Ravanici”. Oni su nam jednostavno sprečili ulazak i onda smo, konačno, po dobijanju registracije u APR, u petak, 01. jula, ušli u fabriku, pojasnio je Spasić redosled događanja .
On je pomenuo i da je morao da angažuje posebnu službu za obezbeđenje i advokatsku kancelariju koja pruža pravnu podršku da bi sve bilo u skladu sa zakonom.

Pozitivni primeri Razglednica iz Ćuprije – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija.