DESPOTOVAC-U predsezoni u Resavskom kraju boravilo je tri puta više turista nego prošle godine, saopštila je direktorka JP Resavska pećina u Despotovcu Milica Petrović. Najposećenije destinacije u Despotovcu su Resavska pećina, hidro kompleks Lisine i manastir Manasija, kao i manifestacije Dani Spskoga duhovog preobraženja i viteški turinir JUST OUT posvećen Despotu Stefanu Lazareviću.


– Od 15 jula kreće letnja sezona i individualne posete tokom jula i avgusta, te od septembra ponovo ekskurzije. U planu je postavljanje adrenalinskog parka kod Resavske pećine. Reč je o veoma popularnom parku koji ima dva nivoa za decu i odrasle. Drvene prepreke, viseći most, stepenište od balvana, mreže, veštačke stene za penjanje i to je samo su deo sadržaja parka. Učesnici su obezbeđeni planinarskom opremom i sve je potpuno bezbedno, kaže Milica Petrović.


U Resavskoj pećini u planu je postavljanje tabli u dvoranama i led rasvete. Cene ulaznica za pećinu su nepromenjene, 250 dinara za decu, studente, penzinerei i planinare, kao i 300 za odrasle. Asvalitaran je put od Despotovca do rudnika Vodna i očekuje se završetak te trase do Lisina.
-Uradićemo obeležavanje četiri pešačke staze od Resavske pećine do Lisina, koje su prilagođene raznim kategorijama od rekretivaca do planinara. Na taj način biće spojena dva spomenika prirode. Na Vrelu je u planu postavljanje rasvete na stazi. Turisti se posebno interesuju posetu jedinoj prašumi u Srbiji ,,Vinatovači“, kao i vodopadu ,,Prskalo“, navodi Milica Petrović.


Ona ističe da su manifesatcije Dani Spskoga duhovog preobraženja i viteški turinir JUST OUT posvećen Despotu Stefanu Lazaereviću, koje se održavaju krajem avgusta veoma posećene i da će ove godine učestovati vitezovi iz dvadesetak država.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac