DESPOTOVAC-Pobednik 5. Etno festivala hrane Bela Crkva u Beljajci kod Despotovca je ekipa “Beli” iz Vitanca, koja je po oceni žirija bila najuspešnija u spremanju resavskog jagnjeta, pogače i kačamaka. Pored pehara, kao nagrada pobedniku je uručeno živo jagnje.


Dvodnevni etnofest je otvorio predsednik SO Despotovac dr Zlatko Marjanović, a profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu i članica Instituta SANU, etnolingvista dr Sofija Miloradović je održala predavanje o nazivima etno hrane. Nastupili su članovi iz ansambla “Božikovo” Bošnjana i održano je takmičenje “Resavski kosač”.


Drugog dana održano je takmičenje u spremanju resavskog jagnjeta, pogače i kačamaka. Sveukupni pobednik je ekipa “Beli” iz Vitanca, kojoj je Bora Margaretić uručio, pored pehara, ,,zlatno jagnje”.
Pripremljen je najveći kačamak u Srbiji, prečnika od 1,2 metara.
Etnofest privukao je veliki broj izlagača raznih narodnih proizvoda. Na e takmičenju saksofonista amatera najbolji je Nikola Jovanović iz Starog Sela. Organizatori su bili zadovoljni brojem učesnika u takmičarskom delu i kulturno-umetničkom programu. Posebno su se zahvali ansamblima iz Zabrege, Plažana, Strmostena i Bošnjana.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac