Foto: Nataša Pavlović
DESPOTOVAC-Prva samostalna izložba minijaturnih skulptura od grafitnih olovaka autora Gorana Marjanovića otvorena je u galeriji despotovačkog Centra za kulturu. Izloženo je šezdesetak figura od nekoliko milimetara do santimetra i za njihovo razgledanje potrebna lupa.


-Moja sklonost prema malim stvarima datira iz ranog detinjstva, jer sam uvek voleo da se igram malim igračkama, koje su na sebi imale više detalja, kaže on i dodaje da je priprema prve izložba bila veoma zahtevna.
-Previše vremena treba da bi se uradio jedan ovakav rad, mesec dana sam priremao izložbu, a za to je potrebna potpuna posvećenost. Figura može da bude gotova za par sati, ali i za nekoliko dana, zavisi od složenosti skulpture i detalja, objašnjava Marjanović, koji je rođeni Despotovčanin i trenutno živi u Beogradu.


On sarađuje sa poznatom firmom za proizvodnju olovaka “Štedler” i sa radovima učestvuje u reklamiranju njihovih proizvoda. Od 2005. godine stvara skulpture od plute, vinskih zatvarača i drveta. Prvu minijaturnu skulpturu od grafitne olovke izradio je 2012. godine. Na izložbi “Umetnost u minijaturu” Majdan arta iz Majdanpeka, 2014. godine uručena mu je zlatna medalja posetilaca.


Zamenik predsednika opštine Despotovac Nenad Jovanović istakao je da je reč o izuzetno retkom obliku stvaralaštva, te da Despotovac treba da bude ponosan što ima takvog umetnika. Direktorka Centra za kulturu Vlatka Milenković kaže da nije verovala da na ovako minijaturnom prostoru može da se izrezbari lik čoveka i da se jasno vidi oko, obraz, brada, oblik glave, oblik lica, kosa, što je zaista nešto neverovatno.
-Volela bih da ovaj mladić ima uspeha u životu i stvaranju i da nađe svoje mesto pod umetničkim nebom, da se dalje ostvaruje kao umetnik, jer je vrlo darovit, mlad čovek, dodala je ona.
Izložba je otvorena do 22 jula.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac