ĆUPRIJA- Ustanova kulture u Ćupriji je u okviru ovogodišnjeg ,, Kulturnog leta“ pripremila brojne sadržaje za Ćupričane od sedam do 77 godina, kao i one koji će naredna dva meseca boraviti u gradu na Moravi. Prema rečima direktora Nenada Jovanovića, ovo je najznačajniji i najveći projekat u godini , koji realizuje Ustanova kulture, pod pokroviteljstvom Opštine Ćuprija .
– Program smo zamislili tako da zadovoljava i participativne i edukativne elemente. Namera nam je da obuhvatimo što veći broj ljudi različitih dobi i različitih kulturnih potreba , rekao je on .
,, Kulturno leto“ otvoreno je bioskopskim projekcijama filma ,, Ledeno doba“ na bazenima ,, Slavija“ za koje je vladalo veliko interesovanje. U toku je izložba pod nazivom ,, 100 izloga, 100 karikatura“- Gorana Ćeličanina, istaknutog umetnika iz Varvarina .
– Specifičnost izložbe je u tome što su radovi ovog karikaturiste postavljeni u izlozima u širem centru grada, tako da će prolaznici koji nemaju naviku da posećuju galerije i druge zatvorene prostore moći da je vide. Gospodin Ćeličanin će zainteresovanima pokazati osnove crtanja stripa i karikature, 23. i 24. jula , kada se na trgu u blizini nekadašnjeg Doma vojske planira i izložba tih radova. Istovremeno se odvija radionica ,,Ćuprijska beležnica“ u okviru koje mr Miloš Đorđević , likovni umetnik i pedagog, decu predškolskog uzrasta podučava tehnici ,, frotaž“ , odnosno , crtanju na površinama koje nas okružuju, nastavlja direktor Jovanović.
– Za nešto starije, odnosno srednjoškolce, biće organizovana ,, Taguj Ćupriju“ radinica za oslikavanje murala , kao i popularni street art. Ljubitelje komedije radovaće informacija da će u bašti restorana ,, Plava laguna“ 22. jula biti organizovano stand up veče. Ponosni smo na Gudački kvartet Škole za muzičke talente koji će nastupiti 26 . jula . Tri dana kasnije u Moravskom parku gostuje kabare sa specijalnim glumcima Tanjom Bošković i Radetom Marjanovićem. Kraj avgusta rezervisan je za ,, Romski kabare“ i Ljiljanu Stjepanović, glumicu koja će zatim predsedavati u žiriju na ovogodišnjoj ,,Crevarijadi“ .
Početkom avgusta, dodaje organizator , biće organizovane još dve radionice, lutkarska , za decu uzrasta 7 – 12 godina, kao i ,, Skrivalica – otkrivalica ,, za učenike od 1. do 4. razreda . Neće izostati ni književne večeri koje će zaokružiti ovo ,, Kulturno leto“ , a za filmofile – dvodnevni maraton iz najnovije domaće filmske produkcije. Jovanović, se nada da će se pomenuti sadržaji dopasti građanima i da će ovogodišnja posebnost u tome što se sve odvija na otvorenom privući i publiku, ali i povećati interesovanje za aktivno učešće u omiljenom delu programa. Ovom prilikom on se zahvalio kompletnom rukovodstvu ćuprijske opštine , na volji i želji da odobre sredstva za jedan veliki i do sada , kako kaže, po obimu, nerealizovani projekat, istakavši zadovoljstvo jer sarađuje sa ljudima koji razumeju značaj kulturne ponude i njen kvalitet. Posebnu zahvalnost direktor je izrazio prema zaposlenima u ćuprijskim vrtićima i školama , jer bez njih, naglasio je , ne bi bilo moguće realizovati ovogodišnji program sa velikim brojem učesnika, a biće ih oko stotinu.

Pozitivni primeri Razglednica iz Ćuprije – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija.