REKOVAC – Povelje 47. Sabora narodnog stvaralaštva Šumadije “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”Sabora biće dodeljene frulašu Milanu Jovanoviću i sela Tečić kod Rekovca i Dom zdravlja u Rekovcu. To je odluka Organizacioni odbor sabora. Povelja nosi ime začetnika manifestacije Brativoja Markovića i dodelju se od 2006. godine pojedincima i institucijama koje su od značaja za kulturni i ekonomski razvoj Rekovca.
Manifestacija biće održana 6. i 7. avgusta, po tradiciji u porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca i na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke, najavila je danas direktora Kulturnog centra u Rekovcu Katarina Avramov.


Otvoriće ga, po običaju, predstavnik vlade, a goste i učesnike će pozdraviti predsednik opštine i Organizacionog odbora dr Aleksandar Đorđević.
-Još nismo dobili potvrdu ko će ispred vlade otvoriti sabor, a ni koje će ministarstvo biti pokrovitelj, prošle godine je bilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a ranijih godina Ministarstvo kulture i informisanja, istakla je Avramov.
Ceremonija svečanog otvarnja, zakazana je za 18 sati, po tradiciji u porti manastira “Kalenić”, oko 16 kilometara od Rekovca, a sabor će biti nastavljen idućeg dana smotrom kulturno umetničkih društava Šumadije i Pomoravlja i njihovih gostiju iz cele Srbije i inostranstva, koji će nastupiti na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke. Gostujuća KUD će nastupiti u revijalnom delu programa.
Svečanom otvaranju Sabora prisustovaće predstavnici diplomatskog kora u Srbiji, predstavnici vlade, javni i kulturni radnici Srbije, prestavnici crkve i Eparhije šumadijske.
Kulturno umetnički program, na svečanom otvaranju, izvešće vokalni solista Biljana Krstić i “Bistrik orkestar”, a nastupiće i trupa “Una Saga Serbica” sa igračkim, muzičkim i scenskim programom koji će biti baziran na modernizaciji izvornih igara Balnaka, propraćen etno muzikom.
Nastupiće i glumac Tihomir Arsić, sa stihovima Đure Jakšića, Desanke Maksimović, monologom iz predstave “Solunci govore” i besedom vladike Nikolaja Velimirovića.
Pre svečenog otvaranja u Osnovnoj školi u Kaleniću biće otvorena izložba knjiga: stare i retke srpske klnjige, novine, časopisi i publikacije, najmanja knjiga na svetu… i prva izložba slika samoukog slikara Tomislava Savića iz Kalenićkog Prnjavora.
Drugi dan saborovanja, počeće svetom liturgijom u manastirskoj crkvi, koju će služiti vladika šumadijski Jovan.
Na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke, nastupiće 15 kulturnoumetničkih društava i vokalnih grupa, a organizatori očekuju posetu veću do 20.000 ljudi. Nastupiće i Danijel Dragičević, učenik poznatog Levačkog majstora na harmonici Jovana Toke Ćirkovića.
Biće izabrana najlepša devojka Sabora, devojka sa najdužim pletenicama, muškarac sa najdužim brkovima i najlepša, očuvana, muška i zenska narodna nošnja Šumadije.
U manastirskoj porti biće upriličena izložba “Zlatne ruke Levča” domaće radinosti, takmičenje zdravičara, priprema i degustacija starih jela Levča, proglašenje pobednika u izboru najlepšeg dvorišta u Šumadiji i Pomoravlju.
Do letnje pozornice, od manastirske porte, KUD, učesnici Sabora, proćiće u svečanom defileju.
“Sabor prođoh Levač, prođoh Šumadiju”, pre 47. godinu utemeljio je učitelj toga kraja Brativoje Marković iz Belušića kod Rekovca, gde je sabor održavan prvih pet godina, a na čiji je predlog kasnije, preseljen u portu manastira Kalenić.

 

Pozitivni primeri Razglednica iz Rekovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Rekovac.