SVILAJNAC-Pozvali smo premijera Aleksandra Vučića da pomogne u rešavanju našeg problema, jer je politika umešana u naš problem, ukoliko nam on ne pomogne, ostaje nam da kolektivno skočimo sa mosta u Moravu, zapretio je jedan od vođa radničkog štrajka u svilajnačkoj Ciglani Saša Živić desetog dana protesta. Zaposleni kraljevačkog Status integrala, koji je bio u zakupu te ciglane, već pet meseci nisu primili zaradu i ne mogu da dođu do radnih knjižica kako bi rešili svoj radni status. Ta ciglana je prodata iz stečaja 23. juna za 2 miliona evra, kada je i raskinut ugovor o zakupu. Međutim, zakupac se nije iselio, stečajni upravnik nije uveo kupca u imovinu, inspektori za rad ne kontrolišu rad Satus integrala, nadležni sudovi se ne oglašavaju. Radnici su upućivali pisma ministrima Zorani Mihajlović, Aleksandru Vulinu i Neli Kuburović.

-Ukoliko Vučić ne odgovori na naše zahteve, radikalizovaćemo protest blokiraćemo državne institucije, centar Svilajnca, most na Moravi, dovešćemo porodice i decu. Očekujemo da neko mora da se oglasi, jer ne mogu svi da ćute. Nemamo više razloga da se vraćamo kući, stajaćemo po zimi i niko ne može da nas pomeri sa kapije. Naša i egzsitencija naših porodica više ne postoji, ističe Živić.

Ipak, Osnovni sud u Despotovcu je doneo privremenu meru da ,,sudski izvršitelj ukloni radnike iz prostorija poslodavca”.

-Ta odluka je doneta na osnovu zahtev vlasnika Status integral Predraga Radonjanina, koga inspektori rada ne mogu da pronađu, po našim prijavama, već tri meseca. Privredni sud u Kraljevu, sa druge strane, ništa ne radi na tome da Status integral napusti imovinu koja je prodata 23. juna, kada je raskinut ugovor o zakupu. Status integral vrši uzurpaciju Ciglane i nema nikakavo pravo da zahteva da radnici izađu iz preduzeća, jer su i oni tu bespravno, objašnajva Živić.

Preduzeće Status integral je do prodaje ciglane bilo u vlasništvu Stefana Mikića sina ekonomskog savetnika predsednika Srbije Predraga Mikića. Posle toga, kao vlasnik je registrovan Predrag Radonjanin. Proizvodnja u Ciglani je prestala polovinom jula, oko 70 radnika je pre deset dana ušlo u krug preduzeća i  postavilo šator u blizini kapije, smrzavaju se, ali ne žele da se promere.