ĆUPRIJA-Pokrovitelj NOU festa 2017 je Opština Ćuprija, a održava se 16. i 17. marta u Visokoj medicinskoj školi, tema 5. Regionalnog sajma znanja je institute za nuklearne nauke Vinča.

Pod sloganom „Odličan (5)“ ovogodišnji NOUFEST  biće pravo mesto za đake, buduće studente, profesionalce, ali  i roditelje, za upoznavanje sa programima škola i fakulteta iz Srbije, potencijalnim poslodavcima i budućim profesijama, ali i mesto novih znanja, poznanstava i iskustava.

NOUFEST 2017će biti otvoren od 10:00 do 16:00 časova, svečano otvaranje je zakazano za četvrtak od 11:00 sati, a najavljeno je da će sajam otvoriti ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Glavni program sajma čine prezentacijepreko 30 fakulteta i visokoškolskihustanovasasvihuniverziteta u Srbiji, kojićesvojestudijskeprogramepredstavljatiobadana.Odlična prilika za sve buduće studente iz Pomoravlja da se na jednom mestu informišu o uslovima upisa, studijskim programima, stipendijama i drugim mogućnostima koje pružaju visokoškolske ustanove u Srbiji.

U četvrtak, 16. marta,prvi put u okviru  NOUFESTa, biće održan Sajam zapošljavanja u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Svi zaineresovani  imaće priliku da ostvare direktan kontakt sa preko 20 poslodavaca koji imaju potrebu za zapošljavanjem novih kadrova. Moći će da ostave svoje biografije poslodavcima, saznaju više o njihovom poslovanju, predstave sebe i svoje profesionalne kvalitete i  na licu mesta dogovore uslove zapošljavanja.

U petak,17. marta, predstaviće se svesrednje škole iz Pomoravlja u saradnji sa Školskom upravom Jagodina. Svim budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima, biće dostupne detaljne informacije, koje im mogu pomoći pri upoznavanju sa programima i načinima radapomoravskih srednjih škola.

Ove godine tema sajma jeInstitut za nuklearne nauke „Vinča“, koji će zauzeti centralni štand na sajmu, uz predavanja koja nas očekuju oba dana:

  • „Otkrića u CERN-u – korakbližekarazumevanjutajniVelikogPraska“- MilanStojanović;
  • „Čudesnislučajevi u neurobiologiji“ –MarinaZarić;
  • „Zračenjejenašeprirodnookruženje“-DanijelaAranđić.

Osim „Vinče“ prateći program čine:

  1. Prezentacija Fondacije Tempus – Erazmus+sa predavanjima „Projekti mobilnosti za škole“, „eTvining portal kao alat za unapređenje nastave i jačanje kompetencija nastavnika“ i „Sistem podrške nastavnicima u izvođenju aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja“;
  2. Aleksandra Ninković Tašić, autorka popularne izložbe o našem proslavljenom naučniku Mihajlu Pupinu, sa predavanjem„Pupin-od fizičke do duhovne realnosti“;
  3. Dr Aleksandra Petrović, sa predavanjem „Književnost i rokenrol“;
  4. Dr Svetlana Slijepčević, SANU, sa predavanjima „Jezička kultura i internet“ i „Superškola“;
  5. Branislav Uzelac, sa predavanjem „Carstvo gljiva“.;
  6. Naučni bioskop – NOU tim;
  7. Centar za promociju nauke sa promocija časopisa „Elementarijum“.

Ulaz je, kao i ranijih godina,besplatan za sve posetioce, a za organizovane posete učenika iz Jagodine i Paraćina obezbeđen je besplatan prevoz redovnom linijom prevoznika EUROLIN iz Paraćina.