PIŠE :MILUN VASIĆ

Pre nekoliko nedelja, tokom rekordne Noći knjige, Narodna biblioteka u Jagodini postala je bogatija za blizu 100 novih članova. Za njih, ali i za ostale verne članove – ima ih blizu 4.000 – donosimo nekoliko preporuka za vrele letnje dane.

Zaposleni na Odeljenju za odrasle predlažu da na more ponesete, ili da se kod kuće rashladite uz knjige Nikolasa Sparksa, Sandre Braun, Džodžo Mojes, Nore Roberts i mnogih drugih.

Knjiga “Vidi me”, Nikolasa Sparksa, već odavno omiljenog autora u jagodinskoj biblioteci, prva je na listi najprodavanijih romana Njujork Tajmsa. Bogata osećanjima i napetošću, podseća nas da ljubav katkad nastaje u krizama koje prete da nas slome… i da one koji nas vide kakvi zaista jesmo možda nije uvek lako prepoznati.

Uvek prve na listi najčitanijih, Nora Roberts i Sandra Braun obradovale su svoje čitaoce knjigama “Sutra i zauvek” i “Kad padnu maske” koje su romani o ljubavi, prijateljstvu, nežnosti, razumevanju, poštovanju, ali i o tajnama koje su toliko strašne da u pitanje dovedu sve te životne vretdnosti.

Tu je i novotkrivena autorka Džodžo Mojes čija je knjiga “Snovi u plavom” romantična priča o ženi koju će jedan muškarac istinski iznenaditi i o dvema izgubljenim dušama koje se sreću u neobičnim okolnostima.

Za one koji vole malo ciničniju i zapitanu literaturu, tu su Haruki Murakami i Frederik Begbede. Murakami razotkriva život muškaraca samaca (nasuprot moru literature o neudatim ženama) u knjizI koja nosi naslov “Muškarci bez žene” i dobar je pogled u tu ugroženu vrstu.

Maliciozni Francuz Begbede, enfant terrible nove francuske književnosti u jagodinskoj biblioteci je zapažen po knjizi  “Romantični egoista”, a sada nam stiže i “Ljubav traje tri godine” koja na početku jednostavno poručuje “Ljubav je unapred izgubljena bitka.” Da li je?

Za ljubitelje krimića, Ju Nesbe romanima “Policija” i “Žeđ” pokazuje da ne postoji dovoljno visoka ocena kritike, kao i da se žanr kriminalističkog romana uvek može podići na viši nivo, kako u književnom smislu, tako i u pogledu inovativnog, uzvišenog, uzbudljivog i neočekivanog zapleta.

Leto je tu. Ako idete na more, pripazite da tokom pakovanja ne zaboravite svoje lično parče raja – knjigu iz Narodne biblioteke u Jagodini. Ako ostajete kod kuće, mi smo tu, u centru grada.