ĆUPRIJA-Nepokretni invalid Sneško Milosavljević (57) iz Lipovice kod Despotovca proveo šest dana i noći u provaliji dubine preko 20 metra u okolini sela Senje kod Ćuprije, u poslednjem trenutku sigurne smrti spasili su ga hitna pomoć, rudari i policajci.

Sneško Milosavljević

On je svojim automobilom prilagođenim za invalide krenuo u posetu prijatelju u Senju pre nedelju dana, ali automobil se zapalio, on je uspeo da se spasi i izađe iz njega. Bio je dezorjentisan i umesto da putem nastavi ka selu, on je krenuo na rukama ka provaliji, gde je upao i zadobio povrede nogu i glave. Tako nepokretan ležao punih šest dana i noći bez vode dok nije pronađen, ali tu nije kraj njegovim mukama.

-Pronašli su ga rudari iz Senjskog rudnika, ali nisu smeli da mu priđu, pa su pozvali policiju sa kojom smo se uputili do tog mesta. Provalija je udaljena od asvaltnog puta još 5 kilometara i nalazi se u planini iznad samog sela Senje. Policija nije imala adekvatnu opremu, pa su kontaktirali Gorsku službu spašavanja, ali oni nisu mogli odmah da izađu na teren,a povređeni invalid je već bio u teškom stanju jer je provaliji proveo šest noći i dana, kaže dr Olivera Stanković.

Srđan Stojković i dr Olivera Stanković

Spasioci su bili prepušteni sami sebi i morali su hitno da pomognu nesrećnom čoveku.

-Morali smo da pružimo pomoć nesrećnom čoveku, krenuli smo sa četvoricom policajaca i rudara da silazimo. Čovek je bio u veoma zapuštenom stanju, nije ima vidljivih povreda, ali je bio zapušten, dehidriran, malaksao, sa ranama po nogama koje su bile pune crva, po njemu su bile muve. U strašnom je stanju bio. Stavili smo ga na nosila, policajci su skinuli opasače, vezali smo ga, jer je nagib terena veliki, mogao je ispadne i sami smo bili ugroženi. Izvlačenje je trajalo oko 2.40 sata. Čovek je spašen, živ je i zdrav, priča sa olakšanjem dr Olivera Stanković.

Medicinski tehničar Srđan Stojković  navodi da do sada nije imao ovako težak slučaj izvlačenja i transporta povređenog pacijenta.

-Prilikom izvlačenja i mi smo zadobili povrede, ali pacijentu je život spašen i on je sada dobro i van životne opasnosti. Imao je povrede obe noge i glave,jako dehidriran, konfuzan i dezorijentisan,prevezen je do Urgentne sluzbe Opšte bolnice u Ćupriji, priseća se on.

Zaposlenima u Hitnoj pomoći, policajcima i rudarima 1. jul zauvek će ostati u sećanju.