ĆUPRIJA-Heroj pas ,,Mali” čuvao svog nemoćnog vlasnika šest dana i noći zarobljenog u provaliji i spasio ga sigurne smrti!!!

,,Mali” pored Sneška

Sneško Milosavljević (57) iz Lipovice kod Despotovca, čovek sa henidkepom, proveo je šest dana i noći u provaliji dubokoj 20 metara nadomak Senja kod Ćuprije, a  sve vreme uz njega bio je njegov pas ,,Mali“, čija briga ga je spasila sigurne smrti, dok je lavežom rasterivao zveri koje pokušavale da mu priđu. Prema rečima direktora ćuprijske bolnice dr Slobodana Gajića,  on je, posle spašavanja, u teškom zdravstvenom stanju i nalazi se na intenzvnoj nezi Odeljenja plastične hirurgije Opšte bolnice u Ćupriji. O njegovom daljem lečenju odlučivaće konzilijum lekara.

– Sneška smo ja i brat pronašli u 6 sati ujutru 1. jula na potesu šume iznad groblja u selu Senja i potoka. Bio je svestan, ali istraumiran. On nije pokretan.  Sneško je imao sreću da je sa njim bio njegov pas ,,Mali“, koji se nije odvajao od njega, čuvao ga je od zveri, lizao mu rane i bio je spreman da ostene do kraja pored vlasnika. Siroti pas po cenu smrti istrajno je čuvao svog vlasnika iako je dehidrirao, kao i Sneško, koji je bio sav u mušicama, rane su počele da se raspadaju.

Sneška spasavaju Hitna pomoć, rudari i policija

Ležao je između dva kamena sa poderanim pantalonama, kukako je i urlikao. Dali smo mu vode povratili ga i sačekali hitnu pomoć koja je došla oko 10 sati. Zatim smo nekoliko kilometara spuštali Sneška i psa do Senja. Sneška su transportovali u bolnicu, a pas je ostao kod mog drugara Srđana Stankovića, koji će čuvati psa dok Sneško ne izađe iz bolnice, priča rudar Predrag Dimitrijević koji je sa bratom prvi došao do Sneška.

Tražeći majku Desanku koja je nestala 18. juna  iz rudarskog naselja Ravna Reka Predrag i njegov brat pronašli su Sneška. Oni su još 30. juna oko ponoći  čuli da  ,,neko iz šume doziva pomoć“.

-Prišli smo tom mestu na 200 metara sa rudarskim  lampama, ali nismo mogli dalje. Pozvali smo policiju, čekali smo do sat iza ponoći ali pomoć nije došla. Ujutru sam sa bratom ponovo krenuo ka tom mestu i pronašli smo Sneška, ja sam ostao sa njim, a on je otišao po pomoć u Senje. Sneško je nepokretan, imao rane po rukama i nogama, nije pio dugo vodu. Tada mi je rekao da je osam dana proveo na tom mestu, zaprepastio sam se, jer toliko dugo izdržati bez vode po toplom vremenu je gotovo nemoguće. Posle mi je rekao da je bio u manastiru Ravanica za Vidovdan 28. Juna, pa je krenuo starim putem ka Bigrenici, međutim automobil mu se zapalio. Nekako je uspeo da se isčupa iz auta, ali kako je dospeo u provaliju to ne može ni da se zamisli, jer je nepokretan i praktično se kretao uz pomoć ruku, priča Dimitrijević.