SVILAJNAC-Prva pobeda trogodišnjeg Dušana Todorovića iz Kušiljeva kod Svilajnca u sedmomesečnoj borbi sa kancerom. Njemu je konstatovan najteži oblikom kancera kod dece, prognoze lekara bile su sumorne. Period teške operacije u SAD i transplatacije koštane srži je završen,a današnji pregled na skeneru pokazao je prve odlčne rezultate.

-Posle tačno 7 teških meseci, želim da vas počastim jednom lepom, najlepšom vešću za ovaj, do danas sasvim nebitan datum, 26.07.2017. godine. Skener je pokazao da neviše ničega! U trenutku mi se učinilo da je i sam skener, digitalizovanim glasom, izgovorio ,,DUKI, POBEDIO SI!!!” Još jedno teško poglavlje je završeno i ostaje nam da zahvalimo bogu na ovom čudu. Hvala vam na svemu, posebno na neverovatnoj energiji koju na i dalje pružate!, napisao je Dušanov otac na društvenoj mreži.

Međutim, daleko od toga da je sve završeno. Nažalost, nije. Dušana čeka zračenje i dalji tok lečenja će uskoro biti poznat.

-Ako bi me neko pitao koji mi je najlepši dan u životu, bez razmišljanja bih odgovorio današnji! Ljubi vas porodica Todorović na čelu sa Dukijem, stoji u poruci Dušanovog oca.

On se prisetio svih detalja kroz koje je porodica morala da prođe da došli do trenutka da krene nabolje.

-Na današnji dan, pre 7 meseci, savetovali su nas da vodimo dete kući. Nismo se složili. Savetovali su nas da se operacija uradi u Srbiji, jer Duki neće izdržati put u Ameriku. Nismo se složili. Doktori nisu dali ni procenat šansi da se izvučemo iz teške, najteže situacije. Nismo se složili. Knjige kažu da stadijum, u kome je Duki bio, ne daje ni najmanju nadu. Duki se nije složio. Pre tačno 7 meseci, krenuli smo u ovu borbu u najvećoj tišini. Brzinom svetlosti smo dobili podršku. Neizmernu podršku. Iz dana u dan smo postajali jači. Čini mi se- najjači, piše Dušanov otac.

Priznanje Svilajnčanima

Svilajnačani su u više akcija uspeli da prikupe značajna sredstva i obezbede plaćanje Dušanove operacije u SAD. Zato su Svilajnčani za Dan opštine nagrađeni velikim priznanjem od rukovodstva te opštine, a akcija će ostati primer kako se lokalna zajednica mobiliše i pomaže pojedincu iako su prognoze za oporavak sumorne. Energija Svilajnčana je bila jača od svakog problema koji je zadesio Dušana.