PARAĆIN-Poznati novinar i kolumnista Zoran Panović izjavio je na tribini o medijima u Paraćinu da medijima u Srbiji potrebno veliko spremanje. Tribina je održana u organizaciji Doma omladine u okviru projekta “Otvoren grad, slobodan dijalog”.

-Mediji su posle 2000. godine bili puni entuzijazma i puni nade u neko bolje društvo. Danas se to pretvorilo u vrstu rezignacije i to se oseća u velikoj meri. Mislim da je u Srbiji potrebno veliko političko i medijsko spremanje. Stanje možda nije loše, vlast bar formalno želi u Evropu, ali atmosfera koja se pravi u društvu je jako loša i kontradiktorna, rekao je Panović i pojasnio da ako se Evropska politika vodi formalno u društvu se pravi ksenofobična atmosfera, anti Evropska, i to izluđuje, neurotizuje javni prostor.

-Mediji se polarizuju na totalno konfrotirajućoj opciji od  dve. Jedni mediji su brutalno prorežimski, vređajući zdravu pamet, do toga da se opoziconi mediji pretvaraju u vrstu simuliranja medija iz devedesetih godina, rekao je on.

Panović je podsetio da su tiraži u Srbiji pali za 5 godina na 50 odsto i da su trenutno svi tiraži oko 300 hiljada primeraka.

-Novine čitaju još samo sredovečni, obesmišljena je funkcija javnih frekfencija, sadržaji su neprimerni, glave političke poruke šalju se preko tabloida, svi su preuzeli model internet informisanja. Pritisci na medije su preko oglašavanja i to su najgori pritisci. Teško je kada znate da pisanje o nečemu ukida oglase, a da ukidanje oglasa smanjuje zarade. Onda se traži manevar, kada dođe to takve situacije govorio sam ,,nemoj mi prvi da krenemo na našeg oglašivača, sačekajmo pa ćemo se priključiti”, a ako nije naš mi ćemo lakše da krenemo u priču. To su kompanije koje brutalno kažu, direktno ili indirektno, da će ukinuti oglas, ističe Panović.

On je izrazio zabrinutost, jer smatra da se u Srbiji neki način napušta višeapartizam kao temelj političkog sistema.

-Ili nismo zainteresovani ili nam se ogadio, tako da je naša sudbina da imamo jednu veliku partiju, dominantnu, koja se zove od potrebe do potrebe, sada je to SNS i da imamo neko civilno društvo ili neku kritičku opoziciju. Ne onu opoziciju koja je profilisana, tako da imamo galimatijas, horor politički koji je prilično depresivan i mi ne znamo kako iz tog vrzinog kola da izađemo. To je glavni problem u Srbiji iz koga proizilaze svi drugi problem, zaključio je Zoran Panović na tribini o medijima u Paraćinu.