ĆUPRIJA- Porodice Avdalović i Đukić rešile si stambeno pitanje. Naime, ove dve izbegličke porodice rešile su svoje stambeno pitanje kroz humanitarnu akciju „Krov 2016“, čija je realizacija administrativno omogućena Ugovorom o saradnji na realizaciji pomoći za stvaranje i poboljšanje uslova stanovanja porodica izbeglih zaključenim između Komesarijata za izbeglice i migracije i Opštine Ćuprija.

Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić

Tako je porodica Snježane Avdalović od sredine marta vlasnik kuće površine 75 kvadrata u Ulici kneza Miloša, dok se Nikola Đukić, sa svojim ukućanima, useljava u dvosobni stan od 60 kvadratnih metara, koji se takođe nalazi u Ćupriji, u Dobojskoj ulici.

Treba naglasiti da je Komesarijat za izbeglice i migracije, na zahtev Opštine Ćuprija, obe porodice oslobodio obaveze vraćanja dela sredstava uloženih u kupovinu nepokretnosti, što u konkretnim slučajevima iznosi  50 odsto cene, odnosno nešto više od 565 hiljada dinara po kući, tj. kupljenom stanu.

Cenu za kupovinu obe nepokretnosti u visini od 2.263.284 dinara platila je Opština Ćuprija, pa je zato potpis na kupoprodajne ugovore stavio i predsednik Ninoslav Erić. Kako kažu u ćuprijskoj lokalnoj samoupravi, ovo je bespovratna pomoć koju Opština daje dvema porodicama za rešavanje njihovih stambenih potreba, i dodaju da i ostala izbegla lica – kojih ima dvadeset na teritoriji opštine – mogu da očekuju neki vid pomoći u koji će biti uključena Opština Ćuprija sa svim svojim institucionalnim kapacitetom.

Inače, ovaj human posao Opština Ćuprija uradila je u skladu sa svojom populacionom politikom, koja je utvrđena Lokalnim akcionim planom za unapređenje položaja izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji u opštini Ćuprija, pa ukoliko uzmemo u obzir da predmetni akcioni plan traje do 2020. godine, treba očekivati još ovakvih i sličnih akcija u centralnoj lokalnoj samoupravi srednjeg Pomoravlja.