ĆUPRIJA- Član Opštinskog veća u Ćupriji Vladimir Vasiljević otvorio je danas 37. „Matićeve dane“ koji se održavaju od 6. do 13. septembra.

– Zahvalio bih se Ministarstvu kulture i informisanja koje 37. put prepoznaje veliki značaj lika i dela Dušana Matića, što su pokazali kroz logističku i finansijsku podršku. Zahvaljujem se Narodnoj biblioteci koja sa uspehom organizuje manifestaciju, posao koji nije ni malo lak. Takođe, teži deo posla je prenošenje lika i dela Dušana Matića svih 365 dana u godini, zato koristim priliku da ne samo ovih sedam dan već svih 365 negujemo poruku lika i dela Dušana Matića prenosimo, negujemo, čuvamo, kako bi među mlađim generacijama dobili novog  pisca, književnika, prevodioca i akademika, rekao je Vasiljević.

Ovogodišnjom manifestacijom obeležava se 120 godina od rođenja Dušana Matića, kao i 150 godina Narodne biblioteke.

– Za sledeću godinu mogu da najavim ekranizaciju projekta ,,Priče o životu Dušana Matića”. Reč je monodrami, scenario je spreman, videćemo kao će dobiti ulogu Dušana Matića. Za ovu godinu, osim panela Radio Beograda 2, imamo predstavu posvećenoj Prvom svetskom ratu, etnodžez koncert, gostovanje pisaca Rusomira Arsića, kazala je direktorka Narodne biblioteke Ljiljana Đorđević.

Na današnjem panelu su učestvovali  Ranko Stoilović novinar Radio Beograda 2, Raško Jovanović teatrolog i radio kritičar i Vesna Perić urednica Dramskog programa Radio Beograda. Večeras je dodela nagrada na likovnom konkursu ,,Matiću u čast”. Nagrada najboljem mladom pesniku za prvoobjavljenu knjigu pesama ,,Matićev šal” biće dodeljena 13. septembra.  U znak sećanja na Dušana Matića (1898 – 1980), pesnika, prevodioca, romansijera, esejiste i proziste, jednog od rodonačelnika nadrealizma u srpskoj književnosti, u Ćupriji se svake godine okupe brojni poštovaoci njegovog dela. Matićeva poezija, protkana je dubokim nacionalnim osećanjem, što je inspiracija za njegove sledbenike koji svake godine svako na svoj način otkrije ovog velikana u novom svetlu.
Matićevi dani” su jasan pokazatelj poštovanja i negovanja kulturnog stvaralaštva i književnosti, podrška razvoju kulture i njenom nasleđu. Mali broj gradova ima ovakve ličnosti kao što mi imamo Dušana Matića i zato Narodna biblioteka “Dušan Matić” i Opština Ćuprija sa ponosom neguju ovu manifestaciju.