ĆUPRIJA-Na današnjoj svečanoj sednici povodom 13. oktobra Dana opštine Ćuprije, potpisan Memorandum o razumevanju kojim je 4 hektara zemlje u industrijskoj zoni dato turskoj korporaciji Feka Automotive iz Burse. Firma će zaposliti 110 radnika i baviće se proizvodnjom delova za automobile, pre svega proizvodnjom svetlosne signalizacije, svetala za enterijere vozila, retrovizora i rezervoara za vodu, kao i rezervoara za hidraulična ulja. Do kraja godine biće položen kamen temeljac, još pre mesec dana stiglo Pismo o namerama turske kompanije. U punom kapacitetu fabrike u Ćupriji broj zaposlenih trebalo da dosegne i hiljadu. Kompanija je inovativna, proizvodi su visokokvalitetni.

-Već 30 godina naša firma proizvodi komponente za autoindustriju, odnosno Fijat, Porše, Dajmler, Ford, Pežo i Tojota. Firma je vlasništvu podrodice i radimo po visokim standrdima. Pre godinu dana započeli smo da tražimo lokaciju za investiciju, obišli smo 12 gradova u Srbiji i naša finalna odluka je Ćuprija. U toku je finalna faza planiranja fabrike u Industrijskoj zoni u Ćupriji. Proizvodićemo autodelove i zaposlićemo 110 radnika. U planu je povećanje investicije, rekao je predsednik Feka Automotive Ferid Kasioglu.

Osim predstavnika iz turskih kompanija prisutne su bile delegacije iz ambasada Palestine i Republike Kipar.

– Ono što su drugi upropašćavali vratili smo u život. Dobričevo, Ravanica, Komponenta… dobile su nove vlasnike i nove investicije. Radnicima smo obezbedili budućnost. Ovde naš put tek počinje. Bilo je pitanje vremena kada će novi investitor doći u Ćupriju, a to je današnji dan. Memorandum je osnova za ustupanje zemlje, pripremili smo tehničku dokumentaciju, počinje izgradnja fabrike. Očekuju nas nove investicije na osnovu kojih ćemo Ćupriju da postavimo u centar ekonomskog razvoja Pomoravlja. Tome u prilog govore izvozni podaci. Sve rezultat našeg rada. Formirali smo poslovi savet opštine Ćuprija i nismo zaboravili naše privrednike. Sa kineskim okrugom Šujandgom potpisali smo Protokol o bratimljenju. Ćuprija je jedini grad iz Srbije koji je pobratimljen u Kini. Na tom putu vodićemo i našu decu iz Škole za muzičke talente, ističe predsednik optine Ninoslav Erić i dodao da se radi na projektima rekosnrukcije celokupne vodovodne mreže u gradu, rekonstrukcija Opšte bolnice i novi most na Velikoj Moravi.

Uskoro počinje izgradnja atletske hale, a iduće godine Knez Lazara dobiće spomenik na ulazu u Ćupriju iz pravca autoputa.

Inače, na današnjoj sednici Skupštine opštine Ćuprija doneta je odluka da zvanje počasni građani ove godine ponesu Kem Kandanu, zakonski zastupnik OP Grup – za razvoj poljoprivredne proizvodnje u opštini Ćuprija, kao i Darko Sadžak, zakonski zastupnik Rojal de Heus group – za unapređenje privrednog razvoja opštine. Pored njih, doteljene su zahvalnice i novčane nagrade najboljim učenicima i zaposelnima koji rade na odbrani od grada.

– Obišao sam celu Srbiju, ali najbolji utisak ostavio je Ninoslav Erić, tako sam se odlučio za investiciju. U Dobričevu je počelo čuvanje bikova i junica za mleko, takođe i elektrana na biogas. Farma će biti najmodernija u Srbiji, samoodrživa proizvodnja. Srećni smo u Ćupriji, rekao je u svom obraćanju Kandanu.

Predsednik SO Branimir Tazić podsetio je ostvarene rezultate i podneo izveštaj o radu.

– Za godinu dana održano 11 redovnih i 2 hitne sednica SO, odnosno parlament stabilno radi. Izdvojio bih činjenicu da smo među prvim u Srbiji uveli elektronsku dostavu materijala i unapredili rad, ali i jeftiniji i ekološki opravdaniji. Nastojimo da renoviramo salu za skupštinska zasedanja. Donete su odluke i planska dokumenta o Industrijskoj zoni 2, naglasio je Tazić.

Na spomenik palim borcima u centru grada položeni su lovorovi venci.