PARAĆIN- Danas su u Paraćinu predsednik te opštine Saša Paunović, mednažer projekta EU Rui Frank i izvršni direktor Srbijavoda Zvonimir Kocić najavili da će u petak 19. oktobra biti održana pokazna vežba ,,Zajedno protiv poplava”, odnosno pokazno postavljenje mobilne opreme za odbranu od poplava na reci Crnci u centru tog grada. Mobilni sistem za vežbu biće postavljen na 100 metara, dok će pokrivati ukupno 370 metara, biće izgrađeno 4 kilometra zaštitnih betonskih zidova, kao i nabavljene mobilne pumpe većeg kapaciteta. U katastrofalnim poplavama 2014. godine 15.000 Paraćinaca pretrpelo je štetu, a 3.000 objekata je poplavljeno, a procenjena šteta je 2,5 milijarde dinara.

-Predstoji nam posao oko podizanja sedam mostova u vrednosti 3 miliona švajcarskih franaka, jer je  procenjeno da su oni prepreka prilikom visokih voda, tako da će se raditi na većoj propusnoj moći. Posao će biti zavrešn tokom 2019. i 2020. godine  uz finansiranje Vlade Švajcarske. U toku su radovi na regulaciji Crnice na 11 kilometara  u vrednsoti 3,9 miliona evra, rekao je Paunović.

Cilj je upoznavanje građana Paraćin sa merama i aktivnostima koje zajedno sprovode državni organi i institucije, međunarodne organizacije i donatori i lokalne samouprave. Takođe, namera je edukacaija građana kako da se ponašaju pre, za vreme i posle potencijalnih poplava. Mobilna oprema je donacija EU  Paraćinu i građani će pored prisustva demonstraciji, moći da vide izložbu opreme za zaštitu od poplava i nosiocima koji se bave zaštitom od poplava. U Paraćanu će prisustvovati ambasadodi zemelja EU, predstavnici donatorskih organizacija i državanih institucija.

Svi građani Paraćina pozvani su da prisustvuju događaju ispred hotela Petrus do 12 do 16.30.