PARAĆIN- Pre 8.000 godina,u neoliti, prostor sadašnje Srbije bio je središte evropske civilizacije. Više hiljada stanovnika boravilo je neolitskom megapolisu, koji se nalazilo u Drenovcu kod Paraćina. Studenti sa Kembridža posetili su arheološko nalazište, koje je poznato već nekoliko decenija, a intenzivno se istražuje već 15. godina.

– Jako je značajno kako je reljef izgleda u neolitskom periodu, kako se izmenio do danas. Utvrdili smo da je proces erozije izmenio izgled doline , jer je erozija je sprala veliki deo zemlje sa brda. Velika razlika je rezultat potoka i ljudske delatnosti, rekao je profesor Čarls Frenč.

U doba neolita ljudi na prostoru današnje Srbije živeli su u skladu sa prirodom, skromno ali dobro organizovani, a u svakodnevni život unosili i dozu umetničke kreacije.

Kuće su građene od prirodnih i ljudima dostupnih materijala, jednostavno, ali vešto. Lokalitet Drenovac zainteresovao je i istraživače sa univerziteta u Kembridžu koji ovih dana završavaju geoarheološka istraživanja. Najstarije iskopine u Drenovcu datiraju iz šestog milenijuma pre nove ere, a pravi procvat naselje je doživelo u doba mladje neolitske vinčanske kulture.

Najbolje očuvani ostaci neolitskih kuća u Drenovcu su jedva dvadesetak metara od Koridora 10, a ideja je da se sve to zaštiti i uredi, izgradi prilaz i jednog dana pokaže turistima i putnicima u tranzitu.

– Potpisali smo sporazum o saradnji na projektu koji treba da budu osnova za dugogodišnji projekat. Pokušali smo rekonstruišemo podlogu na kojoj je osnovamno naselje u odnosu na promene, kaže arheolog Slaviša Perić.

Arheološki kamp u Drenovcu nastavlja se tokom leta, a do tada u laboratorijama u Kembridžu biće analizirani uzorci keramike i fragmenata iz neolitskih kuća.