PARAĆIN- Milan Miljuš iz Drenovca kod Paraćina dva puta je razveden u Srbiji i Švajcarskoj, najavio je početak štrajka glađu ispred suda u Timočkoj u Beogradu do odbačaja rešenja o razvodu iz Švajcarske. Predhodno su sudovi u Beogradu i Paraćinu priznali razvod iz Švajcarske, iako je brak prvo razveden u Srbiji domaći sudovi to nisu proveravali, već su doneli rešenje o izvršenju na 100 hiljada švajcarskih franaka na teret Miljuša. Njemu je plenjena imovina i blokirani su mu računi. Kada je Vrhovni sud Srbije zauzeo stav da je iskuljučivo nadležan sud u Srbiji. Sud u Srbiji je ekspesno doneo rešenje o stavljanju van snage rešenja o priznavanju razvoda iz Švajcarske, odnosno poništeno je rešenje o pravosnažnosti i izvršnosti, ali nije poništeno rešenje o razvodu. Reč je o sudiji Momiri Grujčić.

– Pravde nema i svim institucijama najavljujem da započinjem štrajk glađu zbog greške suda u Timočkoj u Beogradu. Na moju štetu je sve urađeno i sumnjam da su svi u dosluhu. Posle razvoda se loše osećam, jer mi je taj brak doneo mnogo problema. Brakorazvodna parnica traje od 2009. godine.  Da Švajcarci nisu prekršili međunarodne zakone ne bi bilo problema. Sada smo zatražili da Švajcarci priznaju razvod braka u Srbiji, ali oni izbegavaju da to urade, kaže Miljuš.

Posle razvoda u Srbiji, Milanova bivša supruga je pokrenula brakorazvodnu parnicu u Švajcarskoj i dobila presudu da se isti brak ponovo razvodi.

– Samo je poništena kaluzula o pravosnažnosti i izvršnosti, a rešenje stoji kao mač nad glavom Milanu. Prošlo je godinu dana, ali sud ne rešava ništa. Ne treba da budete pravnik pa da se zna da se brak ne može razvesti u dve države. Kod statusnih stvari iskuljučivo je nadležan domicilni sud, znač sud u Srbiji jer je ovde i sklopljen brak. Ljudi koji primenjuju pravo su se poigrali sa Milanom, ne može da ostvari svoja osnovna prava i trpi posledice, ističe Milanov pravi zastupnik Nenad Sadžaković, koji je preduzeo naredni korak i uputio zahtev Sudu za zaštitu ljudskih prava u Strazburu.