DESPOTOVAC- Pesmom ,,Oj Srbijo mila mati” u izvođenju Gradskogi hora Beograd sinoć su počeli su 27. Dani srpskoga duhovnoga preobraženja u Despotovcu, a publika je na trgu Despota Stefana Lazarevića imala priliku da čuje duhovne i svetovne pesme. Program ovogodišnjeg Preobraženja je sadržajno veoma bogat, kvalitetan i dinamičan, a ono što ga izdvaja je 21. Naučni skup ,,Srednji vek u nauci, istoriji, književnosti i umetnosti”.

– Ovde je srednjevekovni univerzitet, ali ni drugi univerziteti tog vremena nisu bili mnogo drugačiji od manastira Manasija. Despotovac postaje centar proučavanja srednjeg veka u svim disciplinama i to izdvaja manifestaciju od sličnih, kazala  je akadmik Zlata Bojović, član Programskog saveta.

Predsednik opštine Nikola Nikolić i ministar Milan Krkobabić otvorili su manifestaciju.

-Hoćemo nešto što će da nas poveže, vrati korenima, spreči tekuće i buduće deoba, a jedan jedini cilj je spečavanje iseljavanja građana. To nam je zadatak, misija i mi moramo u tome da istrajemo. U našoj genetici stoji nasleđe Manasije, nasleđe Despota Stefana. Imamo obavezu duhovnosti, onog što predstavlja iskorak nauka, umetnost, znanje, poručio je Krkobabić.

Nikolić je najavio 5. Viteški festival Just out od 23. do 25. avgusta, koji će okupiti oko 1.000 vitezova iz dvadesetak zemalja sveta.

-Već 27. godina čuvamo vrelo duhovnosti začeto u Resavskoj školi. Despot Stefan je u najtežim vremenima uspeo da sačuva srpski narod i Srbiju, a ovom kraju podari Manasiju. Despotovac i Manasija narednih dana biće mesto sabornosti. Šaljemo poruku za stvaranje lepše i bolje Srbije za koju se Despot Stefan borio mačem i perom, istakao je Nikolić.

Pozorišne predstave, koncerti džeza i popularne muzike, izložbe slika, književne večeri samo su deo onoga što će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji na kojoj učestvuju akademici i profesori, poznati likovni umetnici, Matija  Bećković, Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov, Balkanika i Ivana Žigon, Aleksandar Sedlar i Beogradske simfonijete, Aleksandra Radović i Kerber, Kruševačko pozorište, Folklorni ansambl Španac. Manifesacija se završava 28. avgusta.