ĆUPRIJA- Izvođenjem umetničke muzike kvarteta Škole za muzičke talente danas u počeli 38. Matićevi dani u Ćupriji. Književna manifestacija posvećena nadrealisti i velikanu srpske književnosti, akademiku  Dušanu Matiću, koji je rođen u Ćupriji.

Direktor Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković otvorio je manifestaciju. On je, inače, prvi dobitnik književne nagrade “Matićev šal”, namenjene mladim pesnicima za prvu objavljenu zbirku pesama “Crvene brigade”.

“Nadrealizam je bio jedna od prvim mojih literaralnih ljubavi, posle izvesnog vremena počeo da se okrećem novim licima, a svoju prvu ljubav potiskivao, zanemarivao, čak je se pomalo i stideo. I dalje sam tvrdio da je nadrealizam “starinski” pronalazak, koji se još malo pronalazi. Ova manifestacija je dobar način da se održi sećanje na nekog značajnog pisca, kao što je Dušan Matić. Značajno je što se dodeljuje nagrada koja nosi njegovo ime i koja se vezuje sa novim pesničkim glasovima koji se tom nagradom na određeni način i artikulišu”, istakao je Blašković.

Direktorka Narodne biblioteke “Dušan Matić” Ljubica Đorđević podsetila je na podršku reornog Ministarstva i Opštine za orzanizaciju “Matićevih dana”. Prikazan je film “Nigdine” autora Vladimira Milojevića, a o značaju nagrade “Matićev šal” govorili su predhodni laureati. Sutra je na programu muzičko-poetsko veče glumca Nebojše Milovanovića u sali ŠOMO, u sredu će u Muzeju “Horeum Margi- Ravno” biti otvorena izložba umetničkih dela prispelih na konkurs “Matiću u čast”, dok je u četvrtak koncert klasične gitare Miloša Vukovića u Galeriji Ustanove kulture.

U petak,završnog dana manifestacije, u Narodnoj biblioteci biće održan naučni skup “Dušan Matić danas”, te dodeljena nagrada “Matićev šal” ovogodišnjem dobitniku. Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.