ĆUPRIJA- U Pomoravskom okrugu nisu zabeleženi slučajevi infekcije virusom covid 19, saopštio je direktor Zavoda za javno zdravlje ,,Pomoravlje” u Ćupriji dr Goran Radovanović.

-Sve uzorke koje smo slali bili su negativni na covid 19. Sve zdravstvne ustanove su spremne,obaveštene su o pravilima postupanja u situacijima kada imamo sumnju da je neko lice inficirano virusom. Mi smo 2009. godine imali tzv ,,svinjski grip” i još tada je izrađen akcioni plan. Ukoliko postupamo po tom planu neće biti nikakvih problema u zdravstvenim ustanovama, rekao je dr Radovanović.

Tokom noći u Srbiji je dupliran broj inficiranih virusom i sada je 12 pacijenata zaraženo covidom 19. Epidemiolozi  iz Evrope preporučuju da se građani ne okupljaju na manifestacijama, da u zatvorenim prostorijama građani budu na razmaku od najmanje metra, da se ne rukuju, a oni koji osete simptome gripa da odmah odu lekaru. Virus živi na površina do 12 sati, tako da češće treba prati ruke, jer se tako uništava, a lekari preporučuju izlaganje suncu.