PARAĆIN- Sveti manastir Hilandar, srpska carska lavra, obradovaće ove godine preko 3.500 dece do 14 godina na Kosovu i Metohiji, Hrvatskoj i opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa Božićnim i novogodišnjim paketićima. Paketići će biti uručeni Božića po Julijanskom kalendaru od slave posvećene Svetom Savi, od 6. do 28. Januara.

-Reč je o tradicionalnoj akciji koja traje već tri decenije. Zahvalio bih se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji nam pruža podršku i razumevanje za sve humanitarne aktivnosti manastira Hilandar. Sa nama su donatori i Cargo finansira Božićnu podelu paketića, a od pravoslavne Nove godine do Svetog Save organizacija Ujedinjena Srbija. Obradovaćemo decu iz enklava na Kosovu i Metohiji, zatim u Hrvatskoj je to u Kninu, Kistanju,Pakracu, Karlovcu, kao i na jugu Srbije u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Naša omladina živi na tim područjima veoma teško, Srbi su obespravljeni i nebezbedni. Zato apelujemo i upućujemo poruku ljubavi za predstojeći  Božić da Srbi u Hrvatskoj imaju onoliko prava koliki imaju predstavnici te nacionalne manjine u Srbiji. To je zajednica i ljubav. Daca na KIM imaju mnogo manja prava u enkalvama, nego što imaju Albanci u Srbiji. Deca Albanaca u centralnoj Srbiji poštuju se mnogo više nego što gradonačelnici Bujanovca i Preševa poštuju srpski narod u tim sredinama. Naša poruka je poruka mira i ljubavi, da svi jednako poštujemo jedni druge. Božićne paketiće dobijaju i deca drugih nacionalnosti u školama. Srbi moraju da dobiju pravo na jednak tretman, pravo na posao, pravo na pismo i jezik. U Hrvatskoj ako ste deklarisani kao Srbin teže se zapošljavate u institucijama, rekao je u Paraćinu poverenik manastira Hilandar Miloš Stojković

Svepravoslavni kamp prijateljstva je dobio nove prijatelje u opštini Medveđa.

-Odlučili smo da deo kampa preselimo u Medveđu i pošaljemo poruku Srbima da se ne iseljavaju, već da je to sveta zemlja u blizini KIM i svetih manastira. Otkupili smo tri objekta u Sijarinskoj Banji za realizaciju najvećeg pravoslavnog kampa u Evropi. Sve se realizuje pod patronatom manastira Hilandar i uz veliku pomoć Cargo i predsednika Vučića. Od 2021. godine kamp će zaživeti u Sijarinskoj Banji, kaže Stojković.