MEĐUNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTARA U ĆUPRIJI

 

U prepunoj sali amfiteatra Visoke medicinske škole u Ćupriji u organizaciji Udruženja zdravstvenih radnika Ćuprija, održana  je svečana akademija povodom obeležavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara.U znak sećanja na začetnicu modernog sestrinstva Florens Najtingel koja je rođena 12. maja u svetu se tradicionalno obeležava ovaj dan posvećen medicinskim sestrama i zdravstvenim tehničarima.

-Biti medicinska sestra  je odgovoran i težak posao  bez obzira na epohu,mesto, društvene i socijalne okolnosti. Naš profesionalan  zadatak je bio i ostao isti:”Briga o pacijentu pre svega“.Bez nas i našeg stručnog rada nema uspešnog lečenja i izlečenja pacijenata. Izabrali smo najlepšu i najplemenitiju profesiju, jer u našem radu najbolje dolaze do izražaja sve one vrednosti u koje  ja verujem: etika, empatija, profesionalnost i ljubaznost. U okviru Međunarodnog dana medicinskih sestra , apelujem  na sva vladina tela, organizacije i ustanove, da uvaže ovu profesiju i da svake godine odaju priznanje medicinskim sestrama i tehničarima za njihovu požrtvovanost i brigu o pacijentima. Takođe ukazujem  i na to da je potrebno izdvajati više sredstava namenjena za  stručno usavršavanje  i obrazovanje medicinskih sestra u Srbiji.Potrebno je hitno usaglasiti obrazovne programe u svim medicinskim školama u Srbiji sa standardima i preporukama EU,izjavila je predsednica UZR Ćuprija  Radoičić Danijela master menadzer u sistemu zdravstvene zaštite .

Svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitala je Međunarodni dan medicinskih sestara.Zahvalila  im se na odricanju, strpljivosti i razumevanju koje svakodnevno pokazuju, požrtvovano i nesebično darujući sebe i stavljajući zdravlje pacijenta na prvo mesto.Srebrnim znakom SUZRS za doprinost u radu i razvoju sestrinske profesije nagrađeno je 10 medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara zaposleni u  Domu Zdravlja Ćuprija, ZZJZ Ćuprija, OB Ćuprija i SHB Medikus iz Ćuprije.U kulturno – umetničkom programu učestvovali su učenici Srednje medicinske škole iz Ćuprije,Škole za muzičke talente iz Ćuprije i  talentovana solistkinja  Darija Đorđević iz Dragova.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *