Parovi mogu imati probleme sa plodnošću iz razlicitih razloga. Nedijagnostikovan poremećaj štitaste žlezde moze biti jedan od njih.
Ukoliko bezuspesno pokušavate da ostanete trudni duže od neophodnih šest meseci do godinu dana, proverite funkcionalno stanje vase tireoide. Ukoliko je uzrok neplodnosti štitasta zlezda, kontrolisani rad nje vraća plodnost i smanjuje rizik od spontanih pobačaja, prevremenog porođaja i drugih komplikacija koje mogu imati štetan uticaj na razvoj mozga ploda.
KAKO DA SAZNATE DA LI JE PROBLEM STERILITETA UZROKOVAN NEPRAVILIM RADOM ŠTITASTE ŽLEZDE?
Pregledom endokrinologa uz analize krvi na ciljani hormon TSH, i tiroidne hormone fT4 i fT3 , uz eventualnu kontrolu antitela kao znak postojanja nekog autoimunog oboljenja, moguće je ustanoviti da li je neplodnost uzrokovana patologijom štitaste žlezde.
Neaktivna štitasta žlezda ( hipotireoza) dovodi i do neregularnosti u menstrualnim ciklusima zbog povećanja hormona prolaktina koji često inhibira ovulaciju. Hipotireoza je i često u vezi sa povećanim rizikom od bolesti policisticnih jajnika (PCOS),stanje koje izaziva ciste jajnika i sprecava zatrudnjivanje.
Specijalista interne medicine endokrinolog dr Saša Tomić
Ordinacija ENDO
Stanoja Glavaša 10/1
Jagodina